onsdag 21 oktober 2015

Hurtigs Händer gästar verkstaden

Förra veckan hade jag besök av Ida på Hurtigs Händer. Rottingflätning stod på schemat och 4st stolsitsar blev omflätade. Ett lyckat och viktigt samarbete mellan två hantverkare. Då jag inte tar mig an rottingflätning på egen hand är det kanon att kunna ta in en kollega om utför jobbet istället. Och det känns fint att kunna erbjuda mina kunder den tjänsten, även om det inte är jag som utför själva jobbet. 

Att fläta rotting är ett riktigt hantverk och det finns inga genvägar, förutom med nyare möbler där rottingen är flätad med maskin. Men på gamla möbler går det inte att gena utan rottingen flätas omsorgsfullt för hand. Varje rottingstrå flätas var för sig och sakta flätas det traditionella mönstret fram. Se bilderna nedan. Den först rottingen spänns upp och sätts på plats. 
Det flätade mönstret växer fram
Specialverktyg tillverkat av cykeleker
Det klassiska rottingmönstret har omsorgsfullt flätats fram
 och pliggarna slås i hålen för att fästa rottingen på plats.


Hurtigs Händer är grym på att fläta rotting men har också andra färdigheter. Gå in på hemsidan och förälska dig i ett kreativt skapande av snygga väskor som sys upp efter kundens önskemål och efter Idas känsla för färg och form. Här hittar du hennes fina väskor. Beställ nåt fint till dig själv eller hitta en unik julklapp till någon du tycker om! Inga kommentarer:

Skicka en kommentar