onsdag 2 februari 2011

Bli unik och värna om miljön!


Stor Adam ur Serien Paradiset, ritad för NK i slutet av 50-talet.Jag anser att det finns flera perspektiv och anledningar till varför man ska klä om sina möbler istället för att köpa nya. Nu tänker ni säkert att "ja, klart hon tycker att man ska göra det, det är ju det hon livnär sig på" och till viss del har ni rätt men det finns fler sidor på myntet. Jag tycker att man ska tänka på miljön så gott man kan, ingen kan göra allt men alla kan göra något och jag anser att dagens samhälle till stor del går ut på att konsumera, konsumera, konsumera. Självklart krävs det att vi konsumerar för att samhället ska gå runt  men det överkonsumtionssamhälle som råder idag är fruktansvärt överdrivet och nästan lite äcklig. Jag älskar vackra, funktionella och unika föremål, möbler och porslin. Och spenderar således ganska mycket tid på loppisar, i antikaffärer och i secondhandbutiker.

Det finns en ekvation som jag inte får ihop. Dagens inredning handlar mycket om att vara unik, att sticka ut, men hur kan det då komma sig att svenska folket älskar att inreda sina hem som om de vore hämtade ur IKEA- eller MIO katalogen. Förmodligen för att det är enkelt och billigt, det är ju bara att kolla hur de har gjort i katalogen eller på varuhusen. Om det är billigt kan man köpa nytt om några år. Men hur unik är egentligen Ektorpsoffan? Och hur mycket tänker man på miljön när man köper en möbel som inte klarar av en flytt? Och är det kreativt och trevligt att trängas som sillar i en burk på något av varuhusen?

Jag önskar och hoppas att fler människor inser och upptäcker charmen och det unika med att klä om gamla möbler. Dra ut på en loppisrunda, leta igenom farmors förråd, kolla hemma hos föräldrarna, jag är helt övertygad om att du kan hitta en stol, fåtölj, soffa eller något annat spännande som ingen annan har. Spar på miljön genom att låta bli att köpa nytt och slänga efter några år. Många människor är rädda för att tröttna på sina möbler och ja, det kan man såklart göra men har man köpt en kvalitetsmöbel så lönar det sig att klä om den. Möbler som tillverkades förr höll en helt annan kvalitet än vad möblerna gör idag, jag säger inte att det inte tillverkas högkvalitativa möbler idag men det görs inte alls i samma utsträckning som förr.

Satsa på något gammalt eller något  nytt, kvalitativt, det tjänar både du och miljön på i längden. Tänk långsiktigt, att köpa en ny soffa vart femte år bli inte så billigt ändå. Kvalitet framför kvantitet!


Foto: Anna Lindholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar