torsdag 23 september 2010

Detektivarbete J O Carlsson

 
J O Carlsson Vetlanda 
Fåtölj Före 
Fåtölj Efter


Jag tycker att det är otroligt roligt när möblerna får en historia och jag blir så lycklig när det sitter en liten bricka under möblerna, eller något annat som kan ge möbeln en historia. Och med internet som hjälpmedel och verktyg kan man relativt enkelt, på inte alltför lång tid hitta något spännande. Dock ska man ju ha i åtanke att granska information på internet med kritiska ögon. När det gäller möbler är det inte ovanligt att informationen skiljer sig åt, namn på möbler, tillverknings- och designår. Min favorit möbelgrupp Paradiset är ett mycket bra exempel, gruppen består av X antal olika delar och det är vanligt att de namnges med fel namn...

Den här gången har detektivarbetet gått ut på att hitta information om en fåtölj som en ung tjej lämnat in på verkstaden. Hon hade hjälpt en äldre dam att flytta och fått fåtöljen som betalning. Fåtöljen tillverkades av Aktiebolaget J O Carlsson Vetlanda. Fabriken startade 1930 i Vetlanda och drevs av möbeltillverkaren J O Carlsson, företaget blev under 1900-talets andra hälft ett av de ledande möbelföretagen i Sverige och sonen Karl-Erik Ekselius och sonsonen Jan Ekselius blev där kända möbeldesigners. Fåtöljen är troligtvis ritad av Karl-Erik Ekselius någon gång under 60-70-talet. Har tyvärr inte hittat något mer exakt tillverkningsår men loggans design tyder på denna tidsperiod.

Fåtöljens plymå har renoverats och gjorts vändbar. Dynans kärna bestod av hairlock som är gummerat tagel samt av latex (skumgummi) och en trött polyeter, den gamla polyetern har ersatts av ny och fräsch kallskum och framkanten har stabiliserats. För övrigt var fåtöljen i så gott skick att inga andra åtgärder behövdes.

Fåtöljen är klädd i tyget Filip från Textil-Miljö.

1 kommentar: