måndag 27 september 2010

Den viktiga praktiken

 
Förra veckans praktikant IdaFörra veckan hade jag en praktikant från Träakademien Höga Kusten hos mig. Ida från Vilhelmina. Hon var min allra första praktikant.

Jag tycker att praktiken är en otrolig viktig del av utbildningen när man går en yrkesutbildning, ja vilken utbildning som helst egentligen. Under min 2-åriga utbildning på Träakademien Höga Kusten hade jag 16 veckor praktik. Givetvis varierar det väldigt mycket vad man får göra och se på olika verkstäder. Men det är på verkstäderna som man verkligen får se hur tapetserarens vardag ser ut. Här har man också möjlighet att kunna snappa upp yrkestekniska tips och knep, det är också viktigt att man får jobba med "riktiga" möbler. Det är alltid mer nervöst och spännande att få jobba med ett kundobjekt än med sin egna möbel och det stärker självförtroendet och självkänslan att få förtroendet att göra det. Det är också under praktiken som man knyter kontakter inom yrket, kanske hittar du som tar emot en praktikant en duktig elev att anställa så småningom eller vice versa. Att man som praktikant gör sitt yttersta under praktiken är viktigt, var intresserad, ställ frågor, se, lyssna och passa tider. Visa att du är seriös.

Att ta emot en praktikant kräver också en del av Dig som faktiskt ska fungera som handläggare och mentor. Det är inte så lätt som man kanske tror men otroligt nyttigt. Att förklara vad det är man gör är inte lätt alla gånger och framförallt inte varför men det leder till att man måste tänka lite extra och det är sällan dumt. Helt plötsligt ska man vara pedagogisk. Passa på att fråga hur man gör på utbildningen, i en klass på 8-10 personer där alla besöker olika verkstäder innebär det att de får lära sig mycket olika saker, kanske har din praktikant något tips eller en ny infallsvinkel från en annan verkstad. Det är farligt för den egna utvecklingen att stanna i "såhär har jag alltid gjort"-mentaliteten. Det är också viktigt för yrkets fortlevnad att eleverna kommer ut på verkstäderna.

Jag hade förmånen att få ha Ida hos mig, hon har precis börjat sin utbildning på Träakademien Höga Kusten och hade bara gått 3 veckor i skolan. Upplägget att studenterna i ett tidigt skede får komma ut en vecka på verkstäderna är bra, många elever har aldrig varit in på en tapetserarverkstad och verkligheten och skolan skiljer sig åt en hel del. Jag hoppas att Ida fick ut något av sin vecka hos mig och att hon har lite överseende (om hon inte var nöjd), hon var trots allt min första praktikant. Jag tyckte det var roligt att ha henna på plats. Tack Ida (skorporna var supergoda och klänningen blev jättefin)

3 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag har en liten fråga ang tapetering av designmöbler. Tappar möbeln värdet med en sådan renovering? Eller är det en fråga för antikrundan? :)


  mvh
  Elin

  SvaraRadera
 2. Hej Elin!

  Tycker du ska fråga Antikrundan också. Förmodligen får du olika svar =) Tack för frågan, gav mig ett uppslag om vad jag skulle kunna skriva om på bloggen.

  Har du lust att maila din e-mail så kan jag svara dig via mail istället, vill du inte det så lämna ett meddelande här så kan jag svara öppet här ändå.

  Mvh Frida

  SvaraRadera
 3. Praktikant Ida25 oktober 2010 22:14

  Hej hej!
  Kanske något seg på att kommentera, dock bättre sent än aldrig =)
  Jag trivdes bra hos dig och har haft mycket användning av några små knep du lärde mig.
  Snart dags för nästa praktik period och hoppas på att jag kommer känna mig lika nöjd.

  Mvh en Glad och nöjd praktikant =)

  SvaraRadera