tisdag 8 juni 2010

Första kunden från marknaden i Nybo

 
Soffan före. Tittar man noga kan man skönja groparna i sitsen.
 
Soffa Efter

För ett par veckor sedan ringde en gullig dam som jag pratade med på Vårmarknaden i Nybo. Hon undrade om jag ville komma och titta på hennes soffa trots att hon tyckte att det verkade kosta mycket pengar att klä om den. Självklart!!! Jag åkte hem till damen med soffan, som för övrigt bor i samma lägenhetshus som jag gjorde förut, och kikade på soffan.

Stoppningen på sofflocket var hängig och svampig. Konstigt att den kändes svampig med tanke på att den var stoppad på traditionellt vis med sadelgjordar och grundstoppning. När jag senare rev av tyget på sitsen visade det sig att stoppningen var tillfixad lite och på den gamla överstoppningen hade någon lagt på en enorm mängd vadd och toppat med polyeter. Hmpf...Precis som jag trodde. Däremot hade jag inte listat ut att soffsitsen tidigare varit resårstoppad, något som visade sig när jag hade plockat bort stoppningen. Tydliga ringmärken syntes på sadelgjordarna och ramen.

Sofflocket har fått nya sadelgjordar, ny grundväv, ett lager med krollsplint och ny överstoppning i tagel. Den gamla överstoppningen återanvändes och bättrades på. Tidigare kunde man känna av stödribborna i lockets ram men nu är den känslan borta. Ryggen var i så bra skick att den inte behövde åtgärdas, armstöden fick domestiken uppspänd och lite ny vadd för att jämna ut ojämnheter.

Tyget kommer från Berghems väveri i Västergötland och heter Kristina Rand http://berghemsvaveri.se/

3 kommentarer:

 1. Snyggt! :) Damen blev mycket nöjd antar jag :)

  SvaraRadera
 2. Hej, fick tips från Lisa (hon ovanför) om att du kanske kunde hjälpa mig identifiera vem som designat två fåtöljer som jag och min sambo köpt. Vore riktigt glad för hjälpen. =) Underbar blogg btw.

  http://applerain.blogg.se/2010/june/nyheter-till-familjen.html#comment

  SvaraRadera
 3. Du är verkligen skicklig! Jag kommer att anlita dig den dag jag behöver.

  Kramar från släkten

  SvaraRadera