torsdag 6 maj 2010

Kroknålar och avsydda kanter

De decimeterlånga stygnen är sydda med en dubbelspetsad nål. Stygnen håller stoppningen på plats.


Kroknål in actionJag får ofta frågan om vilka verktyg man använder som möbeltapetserare. Till skillnad från vad många tror är den tryckluftsdrivna symaskinen något som används ofta. Allt sys inte för hand, mycket sys med maskin, så mycket som möjligt faktiskt. Detta för att spara tid, det ger snyggare och starkare sömmar. Men, när vi syr för hand använder vi kroknålar av varierande storlekar och ibland användes dubbelspetsen, en nål med spets i båda ändarna - livsfarlig och kan ge upphov till mardrömmar. Men så länge de hanteras varsamt går det bra och det skulle vara svårt att klara sig utan.

Kroknåken är inte så krokig, den ser mer ut som en halv cirkel. En mindre variant kan användas när man ska smygsy, ja, det är precis vad det låter, sy en söm för hand som inte syns, skulle inte gå med en rak nål. Kroknålen är även bra att ha när en kant ska sys av. Nålens form gör att det går att få ut mer material i kanten.

För övrigt är magnethammaren och tången med en liten klack ovärderliga verktyg, men jag tror vi tar en fortsättning på det en annan dag. När jag har ordnat kameran och kan ta lite bilder.

2 kommentarer:

  1. Snyggt tyg som vanligt :) När jag blivit vuxen och arbetande människa *läs heltid* med fining lya - då ska du får stoppa om möblerna åt mig. Can't wait! :) KRAM!

    SvaraRadera
  2. Skynda dig och ordna upp livet nu fina Lisa =) Vill klä om dina möbler... Kram

    SvaraRadera