tisdag 11 maj 2010

Grönt är Skönt

Soffan Före, klädd i blå plysch med en tjock lurvig typ av band/snoddNärbild Armstödssnäcka, Efter omklädselSoffan EfterKunderna som kom in på verkstaden skulle titta på tyg åt en gammal stol i Barockstil. Mannen skulle klä om stolen själv. De började fråga om vad det skulle kunna tänkas kosta att klä om deras soffa och några dagar senare tittade de förbi med en plymå (dyna) och några bilder. De lånade hem tyg och jag åkte hem till kunderna och mätte tygåtgång.

Det finns en mycket spännande överraskningsida i detta yrket, det är inte förrän man tar av tyget som man ser hur det verkligen står till. Vissa saker kan man gissa sig till och känna, andra inte. I detta fall så var det bestämt redan från början att plymåerna med spunnen resårkärna skulle få ny stoppning. Dessa var ganska mjuka och det var ingen "fjong" i dem. När jag började riva möbeln rasade det gammal torkad skumgummi ur armstöden. Detta åtgärdades och armstöden byggdes upp med vadd.

Det är inte ovanligt att soffor och fåtöljer från slutet av 40-talet och framåt har plymåer med resårkärnor i. Det använd än idag och förknippas kanske främst med sängindustrin idag, även om det fortfarande används i sittmöbler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar