fredag 9 april 2010

Vägen mot Paradiset Del 3 Renoveringen

 
Sits Adam. Inte mycket kvar av stoppningen. Det pulveriserade skumgummit luktar illa och har en förmåga att hamna överallt.

Här var det inte mycket av stoppningen kvar.  
Där ryggstödet suttit och solen inte har kommit i kontakt med stoppningen är den helt felfri. 
Ryggstöd Stor Adam. Torr och hård stoppning, bara till att skrapa bort allt och ersätta med ny stoppning av skumgummi (latex). 
Av soffans stoppning var det bara pulver kvar.
 
Stor Adam, utan stoppning, ren och fin 
Adams ryggstöd börjar få ny stoppning 
Paradisets soffrygg med ny stoppning 
Adams ryggstöd med ny stoppningSoffsits under uppbyggnadMallning och tillklippning av tyg 
Adams ryggstöd svept med fiberfill 
Sitstyg upphäftat med nålar


 
Sitstyget på platsRyggarna har fått tyg och knapparnas placering är markerade med nålarJa, så kom dagen då det var dags att sätta igång med Examensarbetet. Planeringsarbetet startade. Stoppningsmaterialet i möblerna bestod ursprungligen av latex eller skumgummi som är vanligare i folkmun.

Då skumgummi är ett avsevärt mycket dyrare material än polyeter och kallskum planerade jag att bygga upp möblerna av dessa material istället. Detta kändes dock lite trist eftersom skumgummi har egenskaper som de andra materialen inte har och det var ju det material som hade använts ursprungligen så jag kontaktade ett företag som tillverkar skumgummi och förklarade mitt syfte. Jag fick en riktigt schysst deal på materialet och det är jag evigt tacksam för. Skumgummi är roligt att jobba med och har en härlig känsla och tyngd i sig som de andra materialen inte har.

Att välja tyg är jätteroligt med svårt. Speciellt när man inte riktigt vet var möblerna kommer att stå i framtiden. Att det skulle vara ull i tyget hade jag klart för mig redan från början. Dels för att det var väldigt vanligt att möblerna kläddes i ulltyg på 50-och 60-talet men också för att det är mer formbart och följsamt än många andra tyger. Något som kändes som bra egenskaper med tanke på alla runda former på möblerna. Jag var riktigt sugen på att klä möblerna i någon häftig färg eller kanske låta en fåtölj bryta av från de andra möblerna. Men efter många om och men valde jag Amdal, ett ulltyg från Gudbrandsdalen. Älskar hela deras kollektion.

När möblerna var färdiga åkte jag och min vän Anna som är fotograf till en av de vackraste platserna jag vet, Höga Kusten. Där släpades hela gruppen ut på klipporna och fotograferades. Hur det blev får du se i del 4.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar